Kaj uporabiti kot priboljšek?

Napisala Emily Larlham
Prevedel Rok Miklič

Kako motivirati psa?

Hrana: Priboljški naj bodo čim bolj zdravi. Pravo mesoPicture 51 je eden izmed najboljših priboljškov, ker je zdravo ter ga pes z lahkoto pogoltne. Manj zdravi priboljški so majhni koščki sira, hrenovka, kruh in ostali ostanki z mize.

S poskušanjem ugotovite, kateri priboljški so pri vašem psu ali mladičku najbolj všeč in kateri najmanj. Priboljške “najvišje vrednosti” prihranite za učenje najzahtevnejših vedenj, kot je na primer odpoklic ali pa za učenje psa mirnosti med srečevanjem psov, ljudi ter mirnosti v hrupnem okolju. Z uporabo priboljškov najvišje vrednosti pri učenju vedenj, ki se vam zdijo najpomembnejša in najzahtevnejša, boste prihranili čas in pridobili boljše rezultate.

Igrače: “Cufe”, žoge, frizbiji, baloni, prazne plastenke… Na kratko: KARKOLI!

Psa lahko naučite, da je igrača, karkoli vzamete v roke. Na sprehodu lahko torej kot igračo uporabite praktično karkoli in s tem nagradite psa. Glej posnetek spodaj, za učenje psa, da dela za različne vrste igrač. Ko se pes igra z različnimi igračami, lahko poskusite s stvarmi, ki jih najdete na sprehodu. Poskusite lahko z “Pripravljen…pozor…ZDAJ”, da psa še dodatno motivirate. Igrate se lahko tudi “pojdi stran” – delajte se, da je stvar, ki ste jo našli za vas nadvse zanimiva.

Kako pripraviti psa do tega, da bo delal za igrače in za hrano:

Tema video posnetka je pripravljanje psa do dela za igrače in za priboljške. Prikazuje način kako psa, ki dela samo za hrano pripraviti do dela za igrače in kako psa, ki dela samo za igrače pripraviti do tega, da bo delal za hrano. Ta video med drugim prikaže kako v učnih urah uporabiti oboje – hrano in igrače.

http://www.youtube.com/watch?v=djSVlu1s2WA

Okolje: Psa lahko nagradite tudi z dostopom do okolja. Na primer, ko vaš pes pozna ukaz “sedi”, naj se usede preden odprete vrata. Za nagrado ga spustite ven. Ali pa zahtevajte očesni stik in ga nagradite s tem, da psu pustite povohati grm. Če vam pes ne ponudi očesnega stika, poskusite dlje od grma. Ko mu uspe recite “ja” in pustite psu vohati grm. Mogoče boste vse skupaj morali nekajkrat ponoviti, vendar ko se pes nauči, da ste VI tisti, ki odrejate dostop do okolja vas bo bolj ubogal tudi, ko s seboj ne boste imeli priboljškov ali igrač. Psa morate naučiti, da je v njegovem interesu vedno to, da naredi, kar zahtevate.

Nasvet: Mirna vedenja lahko označite tudi z okoljem. Na primer, v trenutku ko vaš pes izgleda miren odprite vrata in mu vrzite žogo. Ali pa, ko primete oprsnico in povodec in vaš pes postane pretirano navdušen enostavno počakajte, da se umiri in nato odprite vrata. Povodec in oprsnico lahko primete tudi medtem, ko pes mirno počiva, da nagradite psa s sprehodom. Ali pa počakajte, da se pes umiri, preden mu dovolite, da pozdravi pse in ljudi. Če niste pazljivi lahko nagradite pretirano navdušenje, ko vaš pes “pozdravlja” goste ali pa pse v stanju pretirane vznemirjenosti. Lahko tudi nagradite ravno nasprotno od želenega. Če ste nameravali oditi ven in se igrati s psom po tem, ko je lajal na vas ali pa stekel okoli hiše in tulil.

how to use rewards reinforcement positive clicker training dog traininerNasvet: Med treningom s klikerjem naj hrana po kliku sledi samo, ko prvič začnete učiti psa. Psa lahko nagradite tudi s hrano, igračami in z okoljem za vedenja, ki jih že pozna, če pes ne izgleda zmeden, ko ga nagradite z alternativo.

Bodite nepredvidljivi! Vedno bodite nepredvidljivi z nagradami. Če psu vedno dajete iste priboljške, se lahko začne odločati med različnimi opcijami: povohati mrtvo podgano ali se vrniti nazaj za košček briketa? Če vaš pes misli, da ste predvidljivi, bo raje izbral okolje kot pa vas. Če pes nikoli ne ve, kaj bi lahko dobil za nagrado, bo vedno tvegal in odmislil mrtvo podgano. Če psa nagradite z večimi koščki nagradic najvišje vrednosti, bo pes ponujal določena vedenja, kot na primer odpoklic tudi, če ne bo lačen. Sama vedno hranim tri vrste priboljškov v moji torbici za priboljške in jih izmenjujem tako, da moji psi nikoli ne vedo, kaj bodo dobili naslednjič. Vedno se potrudim tudi, da ne uporabljam istih igrač večkrat zaporedoma.

Happy Training!