Är det skadligt för hundens hals att använda strypkoppel?

av Emily Larlham

översättning av Anna Törnelius

Alla som lever tillsammans med en hund för sällskap och vänskap vill göra det som är fysiskt och psykiskt bäst för sin hund. Vi skaffar hundar som sällskap för att få uppleva vänskap, tillit och att få ta hand om en annan levande varelse som är beroende av oss för sitt välbefinnande. Många av oss känner stolthet över ta hand om våra älskade hundar, så att få information som strider mot hur vi redan tar hand om vårt husdjur kan kännas som en förolämpning.

 

Jag brukade promenera med mina hundar med ett koppel fäst i ett halsband eller med ett strypkoppel, tills jag blev konfronterad av någon som föreslog att jag skulle använda sele istället för att undvika nackskador på hundarna. Jag kände mig trakasserad, irriterad och förfärad över att den här besserwissern hade mage att tillrättavisa mig om hur jag tog hand om mina hundar, för jag älskar ju mina hundar oerhört! Jag skämdes också över att befinna mig i en situation där jag blev tillrättavisad av en främling på en offentlig plats. Även om informationen gjorde ont, såddes ett frö som började gro. Det har bara gått några år sedan jag bara började använda sele på hundar och nu reagerar jag alltid negativt när jag ser en hund med halsband dra i sitt koppel till max.

 

I den här artikeln vill jag försöka övertyga dig om att inte använda strypkoppel på din hund och därmed förbättra hundens livskvalitet och fysiska hälsa. Och detta oavsett om det gäller att följa lagar om koppeltvång, kontrollera beteenden eller att behöva ge sig iväg i brådska. Mina ambition är att förmedla informationen på ett sätt som gör att läsaren inte känner detsamma som jag kände när jag blev ombedd att överväga att använda sele istället för halsband.

Är inte hundars halsar konstruerade på ett annat sätt än våra?

Picture 15Ett av huvudargumenten som jag har hört för att använda halsband är att hundars halsar är robusta, starka och inte alls konstruerade som våra. Men faktiskt är det så att hundens hals är fysiskt uppbyggd som en människas. Vår anatomi är generellt sett så lik hundarnas att medicin för människor testas på hundar. Ställ dig på alla fyra och känn försiktigt på hundens hals samtidigt som du känner på din egen. Bådas halsar har luftstrupe, matstrupe, sköldkörtlar, lymfkörtlar, kroppspulsåder och ryggrad på ungefär samma ställen. Båda har muskler på ungefär samma ställen.

 

Picture 17En hunds hud är också väldigt lik vår. Hundar är förstås hårigare än vi är och svettas inte, men hundens hud är nästan exakt likadan, bortsett från att det översta cellagret i huden bara är 3-5 celler tjockt, medan vårt eget är 10-15 celler tjockt.

 

 

Kan det vara fysiskt skadligt att fästa ett koppel i ett halsband som sitter runt hundens hals?

Att fästa ett koppel i ett halsband som sitter runt hundens hals kan orsaka fysisk skada på hunden om den någon gång skulle sträcka eller dra i kopplet. Detta för att hundens hals är full av ömtålig och viktigt fysik som håller din hund frisk. Sköldkörteln t.ex. sitter på framsidan av halsen under struphuvudet. Bara en händelse där hunden drar i halsbandet kan orsaka allvarligt skada på din hunds hälsa, precis som en skada på din hals kan orsaka bestående hälsoproblem för dig. Varför skulle du ta risken? Den enda fördelen med att låta hunden bära halsband istället för sele är att det går snabbare och enklare för den som hanterar hunden att sätta på det vid promenad.

Faror med att använda halsband:

Nackskador – Endast ett enstaka tillfälle av drag eller ryck i kopplet skulle kunna orsaka allvarliga nackskador. Nackskador inkluderar blåmärken, whiplash, huvudvärk, krossad luftstrupe, skadat struphuvud och brutna ryggkotor. En nack- eller ryggradsskada kan orsaka förlamning eller neurologiska problem.

I en studie av Anders Hallgren, publicerad i nyhetsbrevet ”Animal Behaviour Consultants Newsletter” 1992, framkom att ”drag och ryck i kopplet” framförallt påverkade hundens hals och nacke. Studien omfattade 400 hundar och den visade att det inte fanns något samband mellan koppelhantering och bröstkorgsdefekter. Däremot visade studien att ett av det tydligaste sambandet fanns mellan nackskador och drag/ryck i kopplet.  91 % av hundarna, som hade nackskador, hade också blivit utsatta för ryck i kopplet av ägaren eller tillåtits att dra i kopplet under längre perioder. ”Att leka är harmlöst – men värm upp först. Hundar som ofta springer, leker med andra hundar, hoppar av glädje eller över hinder, visade inget samband med ryggproblem. Det är glädjande. Men hundar som är med om intensiv lek, jakt eller agility bör masseras och få en chans att värma upp före dessa energiska aktiviteter”.

Ögonproblem – I en studie av Pauli AM, Bentley, E Diehl, KA, Miller, PE ”Effects of the application of neck pressure by a collar or harness on intraocular pressure in dogs”, framkom det att tryck på ögonen “ökade betydligt när kraft/våld användes mot halsen genom ett koppel eller ett halsband, men inte genom en sele, på hundarna i denna studie”. Den här typen av intraokulärt tryck kan orsaka allvarlig skada på hundens redan mycket tunna hornhinna, orsaka glaukom (grön starr), eller andra ögonskador.

Öronproblem – Dr Peter Dobias, DVM, säger i en artikel att ”Hundhalsband kan orsaka sjukdom och eventuellt leda till cancer” vilket man kan läsa mer om här:

http://peterdobias.com/community/2011/07/dog-collars-can-cause-disease-and-possibly-lead-to-cancer/, och att öron- och ögonproblem ofta är relaterade till drag i koppel. När hunden drar i kopplet, förhindrar halsbandet genomströmningen av blod och flödet från lymfkörteln till och från huvudet”.

Underfunktion av sköldkörteln – Halsbandet ligger över det område där sköldkörteln sitter. Dr Peter Dobias säger i sin artikel, ”den här körteln blir allvarligt traumatiserad när en hund drar i kopplet, den blir inflammerade och slutligen ’förstörd’ av kroppens eget immunsystem när den försöker ta bort de inflammerade sköldkörtelcellerna. Skadorna på sköldkörteln kan leda till underproduktion av sköldkörtelhormonet, vilket inte är bra eftersom sköldkörteln kontrollerar ämnesomsättningen i varje cell. Symptomen kan vara låg energi, ökad vikt, hudproblem, håravfall och tendens för öroninfektioner och organkollaps”.

Fel på nervsystemet i frambenen – En annan hälsofara som Dr Peter Dobias pekar på i sin artikel är eventuella fel i frambenens nervsystem. Han skriver ”Överdrivet slickande på tassar och frambensförlamning kan också relateras till din hunds halsband. Drag i koppel klämmer nerverna som går ner i benen. Detta kan leda till en onaturlig känsla i tassarna och hunden kan börja slicka på tassarna. Dessa hundar är ofta feldiagnostiserade som allergiska, när allt som behövs göras är att ta bort halsbandet och behandla nackskadan”.

Beteendeproblem – Den vanliga utgångspunkten är att bland alla djur med en hjärna, är beteende kopplat till hälsa. I Anders Hallgrens studie, som publicerats i ”Animal Behaviour Consultants Newsletter” 1992, fann han ett samband mellan skada och beteende. Anders Hallgren skriver ”Att hundar är så lika människor kommer som en överraskning för många”. ”En vanlig orsak till beteendeproblem hos hundar är sjukdom och smärta. Enligt dem som jobbar med problemhundar är den mest vanliga orsaken för smärta och sjukdom skada på muskler och skelett”. Anders Hallgrens studie fokuserade på ryggskador. I en grupp på 400 hundar hade 79 % av de aggressiva hundarna ryggproblem, medan 21 % inte hade ryggproblem. Av de reserverade och skygga hundarna hade 69 % ryggproblem, medan 31 % inte hade det. Den här studien visar att det finns ett samband mellan hälsa och beteendeproblem.

Om det skadar deras hals, varför slutar de inte dra?!

 Picture 19

Picture 20Om drag i halsbandet skadar hundens hals, varför slutar de inte dra?! Hundar är inte människor och beter sig inte på samma sätt som vi gör. För oss människor skulle det vara ren själv-bevarelsedrift att sluta när vi hör oss själva få kväljningar. Vi kan inte göra antaganden om hundars beteenden baserat på våra egna. Om du tog tag i slipsen på en kontorsarbetare, skulle inte han inte fortsätta att frenetiskt börja dra åt alla håll, tills han blir röd i ansiktet, bara för att få kissa på en vägg, eller skrika och dra för att nå de kvinnliga kontorsarbetarna i byggnaden, eller upprepade gånger slänga sig framåt i slipsen tills han hamnar på rygg för att få gratis bullar i lunchrummet. Jag har sett hundar gå på bakbenen med hela sin vikt hängande i halsbandet för att komma någonstans. Jag har sett hundar dra så hårt att de inte kan få ett ner ett enda andetag i sina lungor och hundar med raspande andning. Jag har också sett folk rycka så hårt i sina hundar att deras kroppar lyfter från marken, och så fort hunden är på marken igen, kastar den sig på nytt fram i kopplet för att nå fram till en annan hund på andra sidan gatan.

En del hundar skulle kunna jaga en boll eller valla får tills de dog av överhettning. Jag vet hundar som brutit av sina tänder i försök att ta sig igenom ett staket eller ut ur en bur, och hundar som slitit ut sina klor när de krafsat på dörren då ägaren lämnat dem i fem minuter. Min Border collie slet bort trampdynorna på sina tassar när hon lekte i öknen och visade inga tecken på skada förrän hon vaknade från en tupplur och jag upptäckte att trampdynorna var borta. Om du har sett programmet Animal Cops kanske du har sett vanvårdsfall med invuxna halsband och svåra sår i nacken, där hundar går omkring helt normalt som om inget hänt med ett stort gapande sår i nacken. Hundar visar och reagerar inte på skada på samma sätt som vi gör.

Picture 32

Hur kan vi veta vad hunden upplever? Finns det något sätt vi kan mäta smärta och lidande?

Det finns inget pålitligt sätt att mäta lidande och smärta hos djur, eller hos människor heller för den delen. Det mest pålitliga sättet att mäta lidande och smärta hos människor är genom verbal kommunikation med patienten. Röntgen av hjärnan kan också ge information om hur någon mår. Att mäta kortisonhalter och stresshormon i blodet har visat sig vara ett opålitligt sätt att mäta lidande och smärta, då de är allt för oförutsägbara i studier. T.ex. i misshandelsfall bland människor kunde stressnivåerna vara antingen högre eller lägre än normalt och ingen slutsats har kunnat dras. Samma oförutsägbara resultat kan hända när man mäter stress hos hundar. Därför finns det just nu inget pålitligt vetenskapligt sätt att förlita sig på den psykologiska inverkan som halsband har. Allt vi vet är att beteenden kan påverkas av hundens fysiska hälsa.

Om hundar biter varandra, är det inte då naturligt för oss att efterlikna dem för att träna dem?

Picture 31

Allt handlar om din etik och moral ifall användandet av skrämsel och smärta på ett djur är ett acceptabelt beteende. Det är en del i mänskligt beteende och i vårt samhälle att mobba, våldta och mörda varandra, men det gör det inte moraliskt riktigt eller ger oss rätt att göra så mot andra människor.  Även fast hundar och vargar mobbar, slåss och dödar varandra gör det inte acceptabelt för oss att efterlikna deras beteenden och utöva dem mot våra egna hundar. Hundar låtsas-slåss med sina munnar, se fotot ovan till vänster, men det ger oss inte heller rätt att använda halsband eller hot för att för att hantera eller träna hundar. Att rycka en hund i halsbandet kan stävja ett beteende från att inträffa, men det kan också orsaka bieffekter i form av beteendeproblem som aggression och frustration. Det finns icke-våldsamma sätt träna hundar som inte har oönskade bieffekter. Det finns en myt att alla hundar korrigerar varandra. Det finns hundar som korrigerar andra hundar, och hundar som inte gör det. Du kan träna ett hem med flera hundar att bo tillsammans på samma yta på ett fredligt sätt och faktiskt uppskatta att vara i varandras närhet genom att använda klassisk betingning, istället för att låta hundarna göra upp om saker själva.

Picture 23Att rycka i en hunds halsband efterliknar inte heller ett bett från en annan hund rent fysiskt. Många tränare vill efterlikna hundars korrigeringar för att träna dem att stanna hos dem eller träna in nya beteenden, men hundar biter inte varandra på det sättet för att få andra hundar att stanna hos dem eller få dem att erbjuda ett särskilt beteende. Vi vet inte ens om hundar är medvetna om hur deras handlingar kan påverka en annan hunds beteende i framtiden. Det finns en möjlighet att hundar korrigerar varandra som en reflex, eller helt enkelt för att det har blivit förstärkt tidigare. Man bör också bli varnad för att en del hundar blir aggressiva när andra hundar biter dem, oavsett anledning.

Hur ska jag då bestraffa min hund när den drar?

Picture 24Det finns sätt att träna djur som inte innehåller någon form av fysisk eller psykisk bestraffning som heter Progressive Reinforcement Training (träning med positiv förstärkning). Läs gärna mer om det i Progressive Reinforcement Training-manifestet på dogmantics.com för mer information.

För att lösa problemet med en hund som drar kan du förstärka hundens beteende när den är vid din sida genom att ge godis med rätt tajming och belöna den med att den får gå framåt. Du kan sen ”bestraffa” beteendet av drag i koppel genom att inte röra dig en millimeter åt det håll din hund drar åt, utan istället backa. Det finns ingen anledning att skada eller skrämma hunden för att lära den att gå i koppel. Huvudmålet är att aldrig följa en hund som går med sträckt koppel, ens en centimeter, eftersom det då lär hunden att dra i kopplet för att få belöningen att komma dit den vill, och den kommer då upprepa det beteendet i framtiden. Drag i koppel kan också vara en bieffekt av andra beteendeproblem som rädsla, ångest och upphetsning, så tränaren behöver komma till botten med själva problemet istället för att bara jobba med bieffekterna. Det finns flera gratis instruktionsfilmer om koppelgående här om du behöver hjälp:

www.youtube.com/kikopup

Här är en video om grundläggande koppelgående: http://www.youtube.com/watch?v=sFgtqgiAKoQ

Men min hund drar aldrig i kopplet…

Ja, det kanske finns någon hund därute som aldrig någonsin plötsligt skulle dra mot någon lukt i en buske, mat på marken, en gammal vän eller annan hund. Men det kan finnas tillfällen i en hunds liv när hunden måste bli dragen i, som t.ex. om en bil kör upp på trottoaren och du måste rycka undan hunden eller om bilen backar och din hund springer framåt. Vi skulle aldrig sätta ett koppel runt ett barns hals för att skydda det från faror, så varför sätta ett koppel runt en hunds hals när det finns ett alternativ som sele. På samma sätt som en människas hals kan bli svårt skadad om vi ramlar framåt med något runt halsen på samma sätt kan en hund fara illa.

Gör ett val för din hunds välbefinnande – välj sele!

Picture+12

Picture 26Myt: En sele gör att hunden drar. Sanning: Människor som följer hundar i selar gör att hunden drar. Ja, i selar som knäpps på ryggen kan hundar får mer styrka i sitt drag, så när de drar kan de dra med mer hävkraft.  Den enda anledningen till att hundar inte kan dra lika hårt i halsband är för att de använder sina ömtåliga organ och sin ryggrad för att dra framåt. Det finns många selar på marknaden idag som är specifikt gjorda för extremt starka hundar. Om du fäster kopplet i en sele där fästet sitter fram kan hunden inte få lika mycket kraft som när fästet sitter på ryggen. Om du vill att din hund ska dra dig ibland men inte alltid (kanske på en skateboard eller i en rullstol) kan du antingen sätta en signal på beteendet eller bara tillåta drag när kopplet är fäst på ryggen men inte när det är fäst fram på selen.

Picture 33

Välj en väl sittande sele som fördelar vikten jämt och som inte nyper eller skaver på ett särskilt område (t.ex. i armhålorna). Försäkra dig om att du inte köper en sele som drar åt som ett strypkoppel när hunden drar framåt för att orsaka obehag och smärta. Halti som sitter över hundens huvud kan också orsaka nackskador men på ett annat sätt än ett halsband, då nacken vrids åt sidan eller bakåt om hunden skulle dra i kopplet. Köp inte en sele som ligger runt hundens hals eftersom det kan skada halsen på samma sätt som ett halsband, vilket gör syftet med att bära sele meningslöst. En del menar att stackelhalsband är mer humant eftersom hunden inte drar, men om hunden skulle dra en gång skulle trycket av hela halsbandet vila på några få små piggar mot hundens hals. Och tänkt om den piggen skulle ligga precis i mitten av din hunds kroppspulsåder eller struphuvud. Elhalsband är inte heller någon lösning på grund av de bieffekter av beteenden som kan inträffa. Elhalsband är under utredning i många länder för att vara inhumana och är förbjuda i många delar av Europa (inklusive Sverige där jag bor).

SlutsatsPicture 28

Om humanitet är definierat genom att ta hänsyn till hälsa och välbefinnande hos någon annan, då tror jag att det inte är lika humant att fästa ett koppel i ett halsband som det är i en sele.

Det är inte värt risken att fysiskt skada hundens ömtåliga hals genom att promenera med ett koppel fäst runt halsen på hunden, eller skada resten av kroppen som påverkas av trycket på halsen.

 

Picture 34En sista notering, TRÄNA din hund att gå med dig. Sätt inte bara på en sele för att förhindra tryck mot halsen. Att träna hunden är ett underbart sätt att spendera tid att knyta an och interagera med din hund och kan bli ett av glädjeämnena i er vänskap.

Snälla sprid informationen vidare. Använd sele när du behöver koppla din hund!

Picture+17

 

 

 

Ovan är bilder på författarens hundar Trisch, Lacey, Tug, Splash och Kiko i sina selar.

Referenser:

Pauli AM, Bentley, E Diehl, KA, Miller, PE.  Effects of the application of neck pressure by a collar or harness on intraocular pressure in dogs. J.Am.Anim.Hosp. Assoc.2006:42:207-211

Dr. Peter Dobias, DVM’s article ‘Dog collars can cause disease and possibly lead to cancer’ http://www.peterdobias.com/community/2011/07/dog-collars-can-cause-disease-and-possibly-lead-to-cancer/

“Dr. Peter Dobias has been in Veterinary Practice since 1988. In 2008 he sold his thriving holistic veterinary practice in North Vancouver, BC Canada to pursue his passion for educating the public about disease prevention and natural treatment methods.  He also started a not for profit society aimed at animal welfare, holistic cancer research and educating the public on the dangers of choke and prong collars.  He believes that together, we can create a healthy and long life naturally. Visit him at www.peterdobias.com or on facebook at www.facebook.com/drpeterdobias.”

Boyd JS (1991) Color atlas of clinical anatomy of the dog and cat. Mosby, London

Mielke, Kerstin (2007) Anatomy of the Dog In straitforward terms, Cadmos, Germany

Evans, Howard E., deLahunta, Alexander (2004) Guide to the Disection fo the Dog, Saunders, United States of America

Anders Hallgren, Swedish Vet. Study; Animal Behavior Consultants Newlsttr; July,1992, V.9 No.2.

Happy Training!