Naučite mladička, da vam bo sledil brez povodca

Napisala Emily Larlham

Prevedel Rok Miklič

Mladička lahko naučite hoditi brez dog training off leashpovodca z uporabo t.i. slednega povodca pripetega na  puppy training oprsnico.NIKOLI ne pripnite slednega povodca na ovratnico saj si lahko resno poškoduje vrat, v primeru da se zažene in mu “zmanjka” povodca. Psa sprehajajte na slednem povodcu in preden se povodec napne, psa pokličite in ga nagradite. Ko mladiček hodi na razdalji, ki si jo želite ga prav tako nagradite. Na tak način, bo pes spoznal, da je hoja ob vami na sprehodu najboljša odločitev. Če se mladiček oddalji dlje, kot mu to nameravate dopuščati v prihodnosti – brez povodca – ga pokličite k sebi. Če pes še nima zanesljivega odpoklica preprosto stecite v drugo smer in mladiček vam bo najverjetneje sledil. Psa nagradite s priboljški, ker vam je sledil.

Tu je video o učenju odpoklica:

Sledni povodec bo psu dal občutek svobode hkrati pa mu preprečil, da bi razvil navadu bežanja stran od vas. Lahko imate mladička, ki vam bo vedno vdano sledil, vendar lahko na sprehodu vidi kunca ali katerokoli drugo divjo žival ter bo pobegnil brez, da bi se odzval na odpoklic. Ta “nesreča” bo psu dala vedeti, da je bežanje stran od vas pravzaprav “super” stvar, saj bo s tem, ko bo preganjal žival nagrajen. Če bi bil pes na slednem povodcu, ne bi imel možnosti, da bi zbežal stran od vas in da bi razvil to nezaželeno vedenje. Šele ko je vaš mladiček pripravljen, ga lahko začnete sprehajati brez povodca v varnem okolju. Sledni povodec je v bistvu le pripomoček, ki prepreči, da bi pes ušel in psa zadržuje pred nevarnostmi. Če ste s psom blizu ceste, poskrbite, da bo pes na dovolj kratkem povodcu, da mu s tem preprečite dostop do ceste.

 

Ko je vaš pes pripravljen lahko v varnem okolju povodec spustite tako, da ga pes vleče za sabo ali pa povodec preprosto odpnete.Picture 3

Happy Training!